Friday, April 23, 2010

Exploring Takayama

Na en volle dag regen was er op vrijdag een droge dag aangebroken. Eindelijk konden we Takayama bekijken zonder paraplu. Rond 8 uur stonden we in de ontbijtzaal om van het Japanse ontbijt te genieten. Dit keer had ik de Flipcam (videocamera) meegenomen om het uitgebreide buffet en ons eten te filmen.



Eerste programmapunt van de dag waren de 2 foodmarkets die in het oude centrum aan het kleine riviertje lagen. Op deze markten verkochten de lokalen eigen verbouwde en ingemaakte groente, maar ook op de toeristen gerichte snuisterijen (lees: huisvlijt).

Samen met busladingen vol Japanners bekeken we de diverse kraampjes en winkeltjes op de markten en genoten van de bloesem aan de bomen. Zoals we al aangaven zijn Japanners echt gek op hun bloesem en fotograferen ze blaadje voor blaadje van de diverse bomen.

Bloesem Takayama Japan

Het oude centrum van Takayama is niet zo uitgebreid en je hebt na een paar uur doorstappen de diverse winkeltjes met sake, hapjes, poppen, kimono's wel gezien. Tijdens de wandeling probeerden we een vers gebakken soja cracker en proefden we wat lokale sake waarmee we direct waren overtuigd een fles te kopen.

Soja Crackers Bakken

We wandelden het centrum uit en beklommen de eerste flinke heuvel die we tegen kwamen. Na een klim van ongeveer 20 minuten stonden we boven op de heuvel waar ooit het kasteel van Takayama had gestaan, maar nu alleen nog maar de fundamenten te zien waren. Het uitzicht over het stadje was prachtig, maar de wolken hinderden nog steeds het uitzicht over langere afstand.

Overzicht Takayama

Na een korte stijlen afdaling belandden we weer in het centrum en deden de "Interesting Points Tour". Dat betekend dat je in 2 kilometer ongeveer 8 tempels ziet, een begraafplaats en wat grotere graftombes van bekenden Takayamen.

Begraafplaats Takayama

Inmiddels hadden we er een uur of 4,5 op zitten van stevig wandelen en kregen een lichte trek. Omdat we deze avond in ons hotel hadden gereserveerd wilde we niet te zwaar lunchen. We hielden het bij een kop koffie met taart en deelden op de hotelkamer nog wat sushi uit de plaatselijke supermarkt.

Om 18:00 stipt (!) werden we verwacht bij het restaurant en samen met een hoop andere hotelgasten werden we begeleid naar onze tafel. Een plekje aan het raam in een ijskoud restaurant. :-/ Het diner bestond uit een vast aantal gangen en samen met het bestelde bier stond al snel de eerste gang op tafel; een assortiment van hapjes waaronder sashimi en ingemaakte groente. Sommige dingen waren heerlijk, sommige dingen OK en een paar te glibberig om echt van te genieten.

Voorgerecht Takayama

Het was ons duidelijk dat dit een goed restaurant was en waren benieuwd naar de Hida Beef die in deze regio zo veel wordt gegeten. De 6 stukjes beef werd rauw geserveerd en we konden deze zelf aan tafel bereiden boven een groot uitgevallen waxinelichtje, waarbij het vlees op een gedroogd blad in de miso moest worden gegaard. Het was echt heerlijk!

Hoofdgerecht Takayama

Het diner werd afgesloten met een prachtig opgemaakt dessert die bestond uit meerdere kleine hapjes.

Dessert Takayama

Het diner had aan de verwachtingen voldaan, maar we waren niet te vol zoals je dat in Nederland nog wel eens gebeurd. Japanners zijn meesters in het doseren van voedsel en je bent eigenlijk nooit te vol hier.

Na het diner genoten we op de dertiende verdieping weer van een Japans bad en sloten de avond af op onze hotelkamer met een paar afleveringen van 30Rock. Het was een mooie maar lange dag in Takayama.

meer foto's vind je hier

1 comment: